Wernamaten har ett brett utbud av gårdar. Vi har gårdar för kött, grönsaker, honung och även lammskinn och mycket annat förstås.   Dessa jordbrukare och producenter är engagerade i att ge dig  matvaror med hög kvalitet. De älskar vad de gör och håller även vårt landskap öppet. Och framförallt en levande landsbygd. Många av oss konsumenter värdesätter färska livsmedel och kan  stödja dessa lokala bönder genom att köpa deras produkter.

Gardsbutiker

Här är fem skäl till varför du ska handla närodlat.

 

Lokalt odlad mat smakar och ser bättre ut.

Grödorna plockas när de är som bäst, och gårdsprodukter som till exempel ost  är handgjorda för bästa smak. Animalieprodukter bearbetas i närliggande anläggningar och bonden har direkt koppling till processen och kan övervaka kvaliteten  – till skillnad från djur som behandlats i stora industrianläggningar.

Lokal mat är bättre för dig.

Ju kortare tid mellan gården och tallriken, desto mindre sannolikt är det att näringsämnen försvinner från färska livsmedel. Livsmedel som importeras från långt borta är äldre och har rest på lastbilar eller flygplan, och har bevarats i lager innan den kommer till dig.

Lokal mat är oftast  ”säker”.

Det är en viss känsla när man kan köpa varor på gården och träffa bonden öga mot öga när man handlar. Lokala bönder är inte anonyma och de tar sitt ansvar gentemot konsumenten på allvar.

Lokal mat stödjer lokala familjer.

Grossistpriser som jordbrukarna får för sina produkter är låga, ofta nära produktionskostnaderna. Lokala bönder som säljer direkt till konsumenter kan ta bort dessa  mellanhänder och få fullt pris för sin mat –  och på så sätt hjälper vi lantbrukarfamiljer att stanna på gården och odla marken.

Lokal mat är en investering i framtiden.

Genom att stödja lokala bönder idag, hjälper du att se till att det kommer att finnas gårdar i din närhet imorgon. Det är en viktig fråga för en tryggad livsmedelsförsörjning.