...
Gårdsbutiker

Fem skäl till att handla lokalproducerad mat

Artiklar, Lokalproducerat, Närproducerat

Senast uppdaterad 24 oktober, 2023 av Helene

När du står inför valet av varifrån dina grönsaker, frukter eller andra råvaror kommer ifrån, kan det vara frestande att gå efter det billigaste alternativet. Men har du någonsin funderat på fördelarna med att välja närodlat?

Här presenterar vi fem skäl som kanske får dig att tänka om nästa gång du besöker din lokala matbutik eller marknad.

1. Stärker den lokala ekonomin

Genom att handla närodlat stöder du lokala bönder och producenter. Ditt köp bidrar till att dessa småföretag kan fortsätta driva sina verksamheter, vilket i sin tur stärker den lokala ekonomin och skapar arbetstillfällen.

2. Färskare och mer näringsrika produkter

När produkterna inte behöver transporteras långa avstånd, kommer de snabbt från jord till bord. Denna korta tidsrymd säkerställer att produkterna behåller sin färskhet och sina näringsämnen, vilket resulterar i bättre smak och hälsofördelar.

3. Miljövänligt val

Långa transporter av mat bidrar till koldioxidutsläpp och andra miljöskador. Genom att välja närodlat minskar du ditt koldioxidavtryck, sparar på jordens resurser och bidrar till en mer hållbar framtid.

4. Stödjer hållbart jordbruk

Många lokala bönder väljer att praktisera hållbart jordbruk. De använder ofta färre bekämpningsmedel, konserverar vatten och främjar biologisk mångfald.

5. Bygger gemenskap

Att handla närodlat skapar en känsla av gemenskap. Du får möjlighet att lära känna dina lokala bönder, förstå deras arbetsprocesser och bli en del av en större rörelse som värdesätter lokal produktion.

Ytterligare fördelar med att handla närodlat:

6. Ökad mattrygghet

Att veta var din mat kommer ifrån och hur den har producerats kan ge dig en större känsla av trygghet och förtroende för det du äter.

7. Säsongens bästa

När du handlar närodlat, köper du ofta det som är i säsong. Detta innebär att du får njuta av varje gröda när den är som bäst, både när det gäller smak och näringsinnehåll.

8. Stöd för innovation

Många lokala producenter experimenterar med nya odlingsmetoder och introducerar unika sorter. Genom att handla närodlat får du chansen att upptäcka och smaka dessa innovationer först.

Ett sista tips:

Om du är intresserad av att handla närodlat och stötta lokala producenter ännu mer, kan det vara värt att kolla upp om det finns en reko-ring i närheten av där du bor.

Genom reko-ringar kan du enkelt och direkt beställa produkter från lokala bönder och producenter, vilket gör det ännu enklare att stödja det lokala samhället och njuta av färska, hållbara produkter.

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

du kanske också gillar…