7 krämiga, goda och superlätta dressingar att göra hemma. En mycket användbar färdighet är att lära sig att göra din favoritdressing i ditt eget kök. En god salladsdressing kan göra skillnad!
Om du gör dessa recepten hemma och hoppar över de köpta flaskorna i butiken, så sparar du pengar och dessutom är de mer hälsosamma.
Du har koll på dina ingredienser och tillbehör. Har du någonsin kikat på alla dessa dressingar i butiken och kollat vad det är för ingredienser? Visst finns det alternativ som kan vara lite bättre, men många av dem är fyllda med konstgjorda färger, smaker och mer socker och salt än vad som verkligen är nödvändigt.
Och det bästa är att du helt kan anpassa smaken efter eget tycke. När du väl ”landat” i din hemmadressing som är perfekt för din familjs smaklökar kommer du alltid att ha med dig det receptet.
För mig, för att en sallad ska vara god, måste den vara något speciell. Den måste ha en fantastisk blandning av smaker, texturer och en riktigt bra dressing.
Jag älskar grönsaker men grönsaker kan vara tråkiga om du inte gör något för att krydda till dem lite. Och en bra salladsdressing gör så att grönsakerna blir lite mer spännande, även för de människor som inte är stora grönsaksfans.
7 av mina favoritrecept
Nedan delar jag sju av mina enkla och hälsosamma recept på salladsdressing som du kan göra hemma. Ärligt talat har du förmodligen de flesta ingredienserna hemma i ditt skafferi och kylskåp.
Alla sju recepten kan göras med burk-och-skak-metoden. Ta bara en burk med ett tätt passande lock (jag brukar spara glasburkar och använder de för detta tillfälle), lägg i alla ingredienser och skaka tills den är väl blandad. Det finns ett par recept nedan som även kan göras lite tjockare om du använder en matberedare eller en mixer – men det är inget måste. Helt upp till dig!
Hur länge håller dressingen?
Använd dressingarna med mejeriprodukter inom en vecka. Vinägretterna kan hålla i två eller flera veckor i kylen i en lufttät behållare.
Recept innehåller örter och självklart kan du använda färska ELLER torkade örter eller en någon kombination av de två. Tänk bara på att de torkade örterna tar lite längre tid för att ge smak till dressingen.
En bra tumregel är att om du använder mest färska ingredienser kan du använda din dressing inom 15-30 minuter. Om du använder mestadels torkade ingredienser, är det bättre att du väntar 2+ timmar så att smakerna verkligen kan utvecklas.
1. Senap och honungsdressing
Detta är min favorit!. Söt, god och med lite sting blir denna dressing användbar till så mycket fungerar med massor av olika smaker. Detta recept är så snabbt och enkelt, jag tvivlar på att du ens behöver skriva ut det.
Bra till: Alla sallader. Varför inte testa att marinera köttet.
2. Grekisk Yoghurt Ranch Dressing
Jag tror att alla behöver ett riktigt bra recept på en ranchdressing och det här är det jag vill dela med mig av. Genom att använda en bas av grekisk yoghurt är dressing packad med hälsosamt fett och protein. Om du vill göra den lättare kan du använda grekisk yoghurt med låg fetthalt (jag skulle hoppa över fettfri – enligt min mening tappar det mycket av smaken).
Bra till: Alla sallader, dippa grönsaker, på pizzan.
3. Chilli Lime Dressing
Denna Chili Lime dressing är en söt och kryddig dressing perfekt för att hälla över sallader eller marinera kött. Rekommenderar varmt att göra denna supergoda dressingen. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken.
TIPS: Är limen inte saftig nog? Stoppa dem i mikrovågsugnen i 10-15 sekunder, rulla dem på bänkskivan med lite försiktigt tryck, dela och pressa ut saften. Tror du kommer att bli förvånad!
Bra till: Enkla grönsallader, häll över grillad lax eller annan fisk.
4. Italiensk salladsdressing
Det verkar som om alla har sitt egna recept på italiensk salladsdressing. En del använder sig av olja, vinäger och italiensk salladskrydda, vilket även det funkar utmärkt, men detta recept tar det lite längre. Den är full av örter och har en fin, nötaktig smak tack vare en bra parmesanosten.
Bra till: Sidosallader (speciellt med lasagne!), Pastasallader, antipastasallader och varför inte dippa brödpinnar. Testa gärna att marinera kyckling eller fisk.
5. Yoghurtdressing med ädelost
Antingen älskar du mögelost eller så hatar du det, och jag är en sån som gärna äter ädelost i alla dess former. Denna dressing är krämig och len.
Liksom ranchdressingen ovan, använder en bas av grekisk yoghurt.
Bra till: Isbergssallad, hjärtsallad och andra steksallader som tål den starka blåostsmaken.
Obs! Om din ädelost är svår att smula sönder, använd en gaffel för att krossa ner de lite större bitarna om du vill att ädelostsmaken ska finnas i hela dressingen.
6. Sesamdressing
Det är först på senare år jag börjat använda sesamolja och nu gillar jag verkligen smakerna av ingefära och sesam tillsammans. Jag använder denna dressing oftare som en marinad än en salladsdressing! Den är utmärkt för marinering av kycklingklubbor eller för användning med kött i långkokaren.
Bra till: Marinering av kött, asiatiska sallader, kalla nudelsallader.
7. Apelsindressing
Det blir något somrigt över denna sötsyrliga apelsindressing. Jag brukar göra en större sats av denna sommartid på grund av att mina nära och kära brukar fråga efter den flera gånger i veckan. Ett enkelt, fräscht och nyttigt recept som kan avnjutas när som helst!
Bra till: Morotssallad, ljummen bulgur, lyxräkor
Bästa salladsdressingar
Ingredienser
Salladsdressing med senap och honung
- 1 dl olivolja
- 2 msk honung flytande
- 3 msk vinäger valfri sort, jag gillar vit- och äppelcider
- 2 msk dijonsenap
- 1 vitlöksklyfta pressad eller riven
- 1 krm svartpeppar från kvarnen
- 2 krm salt
Grekisk Yoghurt Ranch Dressing
- 3 dl grekisk yoghurt
- ½ dl majonnäs
- 2 msk citronsaft saften från ca ½ citron
- 1 vitlöksklyfta pressad eller riven
- 2 msk gul lök finhackad
- 2 msk gräslök
- ½ dl persilja finhackad
- dill efter smak
- salt
- peppar från kvarnen
Chili-Lime Dressing
- 2 Lime Skal och saft (cirka 4 msk juice och 3 teskedar skal)
- ½ dl rödvinsvinäger
- 1 msk sojasås
- 1 msk honung flytande
- 1 dl olivolja
- 1 vitlöksklyfta pressad eller riven
- 1 röd chilli skivad med kärnor och allt ELLER/OCH
- ½ chilliflingor efter smak
- ½ tsk paprikapulver
- salt
- peppar
Italiensk Salladsdressing
- 2 dl olivolja
- ½ dl vitvinsvinäger
- 3 msk finriven parmesan
- 1 msk persilja finhackad
- 2 msk lök finhackad
- 2 msk citronsaft saften från ca ½ citron
- 1 msk färsk malen basilika ELLER 2 teskedar torkad basilika
- 1 msk färsk malen oregano ELLER 2 teskedar torkad oregano
- 1 vitlöksklyfta finhackad
- 1 tsk honung
- salt
- peppar från kvarnen
Yoghurtdressing med Ädelost
- 150 g torr ädelost finsmulad - gorgonzola eller liknande funkar inte här
- 1 ½ dl grekisk yoghurt
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk worcestershiresås
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk färsk persilja finhackad
- salt
- peppar
Sesam dressing
- 1 dl olivolja
- 2 msk sesamolja
- ½ dl risvinäger
- 1 vitlöksklyfta finhackad eller riven
- 2 msk sojasås
- 1 msk flytande honung
- 2 msk riven färsk ingefära eller 2 teskedar ingefära
- salt
- peppar från kvarnen
Apelsindressing
- ½ apelsin 2 - 3 msk apelsinsaft
- 2 msk olivolja
- 1 msk flytande honung
- 2 dl crème fraiche
- ½ tsk salt
- ½ tsk spiskummin
Gör så här
- Blanda alla ingredienser i en burk med ett tättsittande lock, skaka tills allt är väl blandat. Alternativt, för tjockare dressing som Ranch dressingen eller den Italienska, kan du kombinera alla ingredienser i en matberedare eller mixer tills de är väl blandade och smidiga.
- Kyl och låt smakerna komma samman i minst 30 minuter, helst 2 timmar, innan servering.
Tips och trix
[no_toc]
Snabba och enkla recept, precis som jag vill ha det
Va glad jag blir att du tycker så!
Bra salladssåser