Visst är den vackert rödrosa?  Jag är väldigt förtjust i både hummus och rödbetssallad så när det midsommarfest eller julbord kan jag inte låta bli att ha den på bordet.  Jag kan villigt erkänna att jag gör den lite då och då som dipp till tacoschipsen.

Första gången jag gjorde rödbetshummus var jag var lite rädd för att ta min första bit, eftersom rödbetor kan vara lite övermäktiga och konsistensen är rätt grov.  Men jösses när jag smakade för första gången, det var helt makalöst gott. Citronen, vitlök och olivolja hjälper till att balansera rödbetan.

Kokta eller rostade rödbetor

I det här receptet har jag använt mej av förkokta rödbetor. Det är smidigt att köpa dessa färdiga i affären om man vill göra det snabbt och enkelt för sig. men jag rekommenderar att ni även testa att köpa rödbetor och grilla de först i ugnen innan ni mixar dem.

På sommar och senhösten brukar jag köpa mängder av rödbetor för att sedan rosta rödbetorna i ugnen och äta som tilltugg och de som blir över gör jag gärna en hummus på.

Rostade rödbetor

Fakta om rödbetshummus

Den är skrikrosa.
Smak av citron och vitlök.
Krämig och smakfull.
Full av vitaminer och mineraler.
och perfekt med pitabröd eller grönsaker eller som dipp

Den är också väldigt enkelt att göra. När du väl har en rostad eller kokt rödbeta handlar det bara om att lägga allt i en matberedare eller mixer. Den håller i ungefär en vecka i kylen, vilket gör den till den perfekta lunchen eller veckoslutet.

Och glöm inte att ha en till bordet vid jul, påsk eller midsommar.

Blötlägga, koka eller köpa kikärtor

Hur du vill göra är helt upp till dig. Fördelen med färdiga kikärtor är att din hummus blir klar i ett nafs. Om du vill blötlägga dina kikärtor och koka själv kan du göra det här.

Rödbetshummus recept

Rödbetshummus

Krämig rödbetshummus med en hel rostad rödbeta, citron och mycket vitlöksmak.
5 från 1 röst
Skriv ut Pin Rösta
Tillagningstid: 10 minuter
Portioner: 4 port

Ingredienser

  • 380 gr kikärtor kokta
  • 2 st rödbetor förkokta
  • ½ dl solroskärnor
  • 1 vitlöksklyfta eller 2 för mer smak
  • ½ dl citronsaft saften från en citron
  • lite riven citronskal
  • 1 msk Tahini Sesampasta
  • 4 msk olivolja
  • ½ krm spiskummin
  • salt och peppar

Gör så här

  • Lägg solroskärnor, vitlök, tahinin och hälften av oljan i en matberedare och mixa sönder solroskärnorna helt.
  • Tillsätt mer olja, rödbetor och kikärtor.
  • Fortsätt mixa tills du har en slät massa.
  • Smaka av med citronjuice, citronskal, salt och peppar. Låt stå svalt till servering.

Tips och trix


Du kan alltid utesluta solroskärnorna om du vill!

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!