Hemmagjorda potatischips

Hemmagjorda potatischips

Recept, Tillbehör, Vegetariskt

Gör dina egna chips, när dessa är klara och du stoppar dem i munnen är det en smakupplevelse som du inte vill missa.

Visst det är lite pyssel med att göra sina egna potatischips, men det är så värt det.

Vilken potatis är bäst att göra chips på?

Fast potatis är det bästa för att göra chips. Om du vill göra dem extra krispiga, blötlägger du den skivade potatisen i isvatten. Det tar bort mycket av stärkelseinnehållet, vilket resulterar i ett utsökt krispigt chip. Kom bara ihåg att torka dem ordentligt innan de åker in i ugnen.

Hemmagjorda chips på bakplåtspapper

Hur länge håller sig de hemgjorda potatischipsen krispiga?

För att hålla hemlagade potatischips krispiga, ta bort överflödig olja genom att lägga dem på hushållspapper när de kommer ut från ugnen. Förvara sedan dina chips i en lufttät behållare för att förhindra fuktexponering.

Är hemlagad potatischips hälsosammare än köpt?

Ja absolut, dessa hemlagade potatischips är hälsosammare än köpta! Detta recept använder potatis, olja och kryddor, så de är inte fyllda med konserveringsmedel som du hittar i påsar. Hemmagjorda chips är även lägre i fett och natrium, eftersom du kan styra hur lite eller hur mycket salt som används enligt din önskade smak.

Färdiga chips hemmagjorda

Göra chips i en Airfryer

Om du vill vara väldigt hälsosam så rekommenderar vi att du gör dina potatischips i en airfryer.

Tvätta och skala din potatis med en osthyvel eller mandolin. Lägg alla skivor i en skål och lägg till lite olja och rör runt så att alla skivor får lite olja på sig. Lägg potatiskivorna i din Airfryer. Lägg inte i för mycket då blir det ojämn tillagning.

Kör på hög värme i ca 15 minuter beroende på vilket märke och modell du har. Titta gärna till chipsen lite då och då. Om vissa chips är klara tar du givetvis ur dessa. När de kommit ur airfryern så saltar du och kryddar du efter smak och tycke.

Hemmagjorda potatischips

Hemmagjorda potatischips

Supergoda hemmagjorda chips
4.41 from 47 votes
Print Pin Rösta
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Servings: 4 port

Ingredienser

  • 2 stora, fasta potatisar eller 6 mandelpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • kryddor du väljer: örtsalt, dill, paprika, svartpeppar, vinäger

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150°.
  • Tvätta potatisen och skiva den tunt med en osthyvel, potatisskalare eller en mandolin.
  • Lägg skivorna på hushållspapper så att överflödig vätska sugs upp.
  • Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Ställ in i ugnen i ca 20 minuter STÄLL TIMER
  • Pensla med olivolja på varje ships. Salta och krydda.
  • Sätt in potatisen i ugnen ytterligare ca 10 minuter. STÄLL TIMER
  • Lägg dem på hushållspapper och tryck lite försiktigt med hushållspapper så att de inte är så oljiga.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

12 Kommentarer

  1. Kerst

    1 star
    Otroligt besviken!

    Svara
    • Helene

      Vad var det som gick fel?

      Svara
      • Brittmarie

        Så jävla goda ni måste testa de

        Svara
    • Lilly

      5 stars
      Jättegoda!

      Svara
    • Lilly

      5 stars
      Jättegoda! Jag älskar dem

      Svara
  2. Ellen

    4 stars
    Dom var goda och krispiga men dock blev dom lite brända, men annars var dom väldigt goda

    Svara
  3. Amanda H

    Jag lyckas inte att få till dem… jag följer allt till punkt och pricka men de blir antingen otillagade och mjuka eller otroligt brända. Det går inte få ett mellanting. Jag sliter håret här hemma för jag förstår inte vad jag gör för fel

    Svara
    • Vanna

      4 stars
      Helt ok, provade några med mandolin och några med osthyvel, osthyvelns skivor blev bättre då de var tunnare och blev därför krispigare. Hade varit bra med mått på hur mycket krydda man ska sätta svårt att avgöra. Fick också ha i dom ca 7 min längre(har en gammal ugn).

      Svara
    • eva N

      5 stars
      Hej. Försök med att läggapå alumiiumfolie halvtid, så de inte bränns, precis som man gör med kakor

      Svara
      • Hanna

        Jag kommer att ficksa det bättre än någonsin har gjort på länge alltså det är lättare att göra hemma än att köpa det

        Svara
  4. Brittmarie

    Så jävla goda ni måste testa de

    Svara
  5. Anita Thörnqvist

    Efter 20 min var några lagom bruna, tog bort dem och satte in resterande ytterligare 5 min men de blev inte krispiga endast mjuka o sega
    Besviken

    Svara
4.41 from 47 votes (41 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…