Gör dina egna chips, när dessa är klara och du stoppar dem i munnen är det en smakupplevelse som du inte vill missa.
Visst det är lite pyssel med att göra sina egna potatischips, men det är så värt det.
Vilken potatis är bäst att göra chips på?
Fast potatis är det bästa för att göra chips. Om du vill göra dem extra krispiga, blötlägger du den skivade potatisen i isvatten. Det tar bort mycket av stärkelseinnehållet, vilket resulterar i ett utsökt krispigt chip. Kom bara ihåg att torka dem ordentligt innan de åker in i ugnen.
Hur länge håller sig de hemgjorda potatischipsen krispiga?
För att hålla hemlagade potatischips krispiga, ta bort överflödig olja genom att lägga dem på hushållspapper när de kommer ut från ugnen. Förvara sedan dina chips i en lufttät behållare för att förhindra fuktexponering.
Är hemlagad potatischips hälsosammare än köpt?
Ja absolut, dessa hemlagade potatischips är hälsosammare än köpta! Detta recept använder potatis, olja och kryddor, så de är inte fyllda med konserveringsmedel som du hittar i påsar. Hemmagjorda chips är även lägre i fett och natrium, eftersom du kan styra hur lite eller hur mycket salt som används enligt din önskade smak.
Göra chips i en Airfryer
Om du vill vara väldigt hälsosam så rekommenderar vi att du gör dina potatischips i en airfryer.
Tvätta och skala din potatis med en osthyvel eller mandolin. Lägg alla skivor i en skål och lägg till lite olja och rör runt så att alla skivor får lite olja på sig. Lägg potatiskivorna i din Airfryer. Lägg inte i för mycket då blir det ojämn tillagning.
Kör på hög värme i ca 15 minuter beroende på vilket märke och modell du har. Titta gärna till chipsen lite då och då. Om vissa chips är klara tar du givetvis ur dessa. När de kommit ur airfryern så saltar du och kryddar du efter smak och tycke.
Ingredienser
- 2 stora, fasta potatisar eller 6 mandelpotatisar
- 2 msk olivolja
- salt
- kryddor du väljer: örtsalt, dill, paprika, svartpeppar, vinäger
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°.
- Tvätta potatisen och skiva den tunt med en osthyvel, potatisskalare eller en mandolin.
- Lägg skivorna på hushållspapper så att överflödig vätska sugs upp.
- Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Ställ in i ugnen i ca 20 minuter STÄLL TIMER
- Pensla med olivolja på varje ships. Salta och krydda.
- Sätt in potatisen i ugnen ytterligare ca 10 minuter. STÄLL TIMER
- Lägg dem på hushållspapper och tryck lite försiktigt med hushållspapper så att de inte är så oljiga.
[no_toc]
Otroligt besviken!
Vad var det som gick fel?
Så jävla goda ni måste testa de
Jättegoda!
Jättegoda! Jag älskar dem
Dom var goda och krispiga men dock blev dom lite brända, men annars var dom väldigt goda
Jag lyckas inte att få till dem… jag följer allt till punkt och pricka men de blir antingen otillagade och mjuka eller otroligt brända. Det går inte få ett mellanting. Jag sliter håret här hemma för jag förstår inte vad jag gör för fel
Helt ok, provade några med mandolin och några med osthyvel, osthyvelns skivor blev bättre då de var tunnare och blev därför krispigare. Hade varit bra med mått på hur mycket krydda man ska sätta svårt att avgöra. Fick också ha i dom ca 7 min längre(har en gammal ugn).
Hej. Försök med att läggapå alumiiumfolie halvtid, så de inte bränns, precis som man gör med kakor
Jag kommer att ficksa det bättre än någonsin har gjort på länge alltså det är lättare att göra hemma än att köpa det
Så jävla goda ni måste testa de
Efter 20 min var några lagom bruna, tog bort dem och satte in resterande ytterligare 5 min men de blev inte krispiga endast mjuka o sega
Besviken