Gubbröra en av våra käraste traditioner. Själv lärde jag mig att älska denna supergoda klassiska gubbröran i vuxen ålder. Den passar perfekt på smörgåsbordet, jul- och påskbordet och midsommar. Jag brukar ofta servera den som förrätt när jag bjuder hem folk till våra traditionella högtider och fester.
Vi gillar ju att äta ungefär samma mat till julen, påsken, Valborg och midsommar.
Varför heter det gubbröra?
Varför kallas det här för gubbröra ? Tore Wretman ger en förklaring i sin bok ”Svensk husmanskost” han skriver följande:
”Ett namn som ger en snabbvision om hur och när den serverats. Så är det just med gubbröra. Smörgåsbordet i centrum. Gubbarna i dörröppningen, nyfikna, lystna. Nu skall kråset smörjas. Immiga flaskor på skänken. Slå ihop händerna, knyt servetten under hakan”.
Vilken potatis till min gubbröra?
Först vill jag säga att i den klassiska varianten av Tore Wretman, så finns det ingen potatis i. Själv gillar jag att ha med det i det recept jag gör.
Mitt första råd är att inte skala potatisen när ni kokar den. Använd helst en fast potatis, en av mina absolut favoriter är Amandine potatisen, som jag även använder till min Jansons Frestelse. Den ger en härlig smörig smak till sältan från anjovisfilén, men självklart tar du den potatis som du gillar bäst. Vid midsommar funkar ju alltid vår fina primör, nypotatisen.
Vilken fisk ska jag använda?
Ja det klassiska receptet är gjort på anjovis, men jag har även ätit när den är gjort på färdiginlagd sill och Matjesill. Kanske inte min favorit, men för den som kanske tycker att anjovisen ger för mycket smak är dessa två en perfekt ersättning.
Brödet till Gubbröran
Servera din klassiska gubbröra på kavring, det är en av mina två favoriter, den andra är knäckebröd. Du kan ta ditt favorit bröd, mörkt bröd som danskt rågbröd, ankarstock, finskt mörkt bröd eller hembakt rågbröd. Testa även att rosta brödet och lägg på röran. Mums va gott.
Alla har vi vårt favoritrecept när det gäller denna klassiska rätt. Många kockar har sin variant på gubbröra. Det är faktiskt helt okey att göra variationer och kombinationer på recepten nedan och fortfarande påstå att det är ”gubbröra” som serveras.
Hur länge håller gubbröra?
Gubbröra är perfekt att förbereda och ha i kylskåpet, se till att du gör lite extra så du själv kan unna dig lite fram till dagen du ska servera den. Den håller ett par dagar i ditt kylskåp.
Varför inte längre? Det hänger på äggen. Kokta ägg håller inte särskilt länge, och detta gäller även för röror med ägg i. Se på dessa röror som färskvara.
Om du vill att röran ska hålla sig längre, skär därför upp några ägg i taget och spara ett par extra i kylen. Om de hårdkokta äggen förvaras med skalet intakt klarar de sig upp till sju dagar i kylskåp.
Gubbröra
Ingredienser
- 125 gr anjovisfilé
- 1-2 st kokt potatis valfritt
- 4 st hårdkokta ägg
- 1 st rödlök
- ½ dl Créme Fraiche
- 1 msk majonnäs
- ½ dl dill hackad
- ½ dl gräslök hackad
- vitpeppar och eventuellt lite salt
Gör så här
- Koka äggen hårdkokta ca 8 minuters koktid. Låt dem kallna.
- Låt vätskan rinna av ansjovisfiléerna.
- Skala och hacka äggen grovt. Tärna potatisen i ½ centimeterstora tärningar.
- Tärna ansjovis och rödlök fint.
- Lägg allt i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och lite anjovisspad för sälta.
- Låt gärna stå några timmar.
Tips och trix
Du kan testa och lägga till din röra:
- 1 msk kapris
- 1 msk kaviar
- 1/2 äpple
- persilja
[no_toc]
Juljobb