Guacamole är en utsökt dipp, perfekt för alla fester eller till fredagsmyset! Här hittar du flera recept på guacamole, så att du kan göra det receptet för din hemmakväll eller till din fest. Dessutom ger jag dig några intressanta fakta om guacamole som du kanske inte visste tidigare.
Många människor äter guacamole, men de flesta känner inte till historien om guacamole eller många av de former som det kan förekomma i. Ända sedan den fullkomligt exploderade i sin popularitet har guacamole expanderat och hittat sin väg till många olika former och smak.
Guacamole är i huvudsak en blandning av mosad avokado och kryddor. Avokadon har sitt ursprung i södra centrala Mexiko, där den växer naturligt. Av denna anledning skapades guacamole av aztekerna som bebodde den regionen.
Huvudingrediensen i Guacamole
Ingen har väl missat att avokadon är stjärnan i en guacamole. En vanlig Guacamole är en dipp gjord på avokado, lime, hackad lök, en halv tomat, riven vitlök, salt och koriander.
Du har förmodligen smakat en mängd olika sorters guacamole, oavsett om du har varit på restaurang eller rört ihop den själv till din familj. Det är ett enkelt, välsmakande tillskott till nästan vilken måltid som helst.
Nyttigheter i Avakadon
Den har flera hälsofördelar. Den innehåller många naturliga fetter och näringsämnen. Faktum är att näringsvärdet av guacamole är ganska högt.
Det finns hälsosamma fetter. Egenskaperna som kommer från avokado kan hjälpa till med kolesterol och blodsockernivåer. Det är också en stor källa till natrium och kalium som kan motarbeta högt blodtryck.
Dessutom är guacamole en utmärkt källa till fibrer och vitaminer. En portion guacamole kan fungera som en fjärdedel av ditt dagliga rekommenderade fiberintag. Detta hjälper till att sänka kolesterol och blodsocker också.
Naturligtvis var dessa detaljer okända för aztekerna och spanjorerna, men dessa människor var medvetna om att det fanns hälsofördelar. Faktum är att många trodde att rätten och avokadon i allmänhet var afrodisiaka.
Guacamole på Jamaica
Under alla mina år på Jamaica var det alltid en säsong som var speciell för mig och det var när avokadon blev mogen, eller ”pear” som de kallar den där och den är mycket större och krämigare.
Ananas, två avokado, ägg, tomat och en lime
När vi gjorde vår Guacamole på Jamaica hade vi i mango istället för hackad tomat och självklart lite Jerk eller lite Scotch Bonnet. Ja den var ”het” men helt magiskt god.
Den krämigheten som kommer från Jamaicas Avokado går inte att jämföra med de tre vanligaste sorterna vi vanligtvis importerar till Sverige, Ettinger, Hass och Fuerte, alla av den mindre sorten.
Farmens limeträd var ett riktigt paradis för oss som älskar denna uppfriskande citrusfrukt. Det var fantastiskt att kunna plocka färska limefrukter direkt från trädet och sedan använda dem i till dippen. Ja vilken upplevelse!
Guacamole recept
Ingredienser
Guacamole med chilli
- 3 avokado
- ½ tomat finhackad
- 1 lime saften
- 1 tsk salt
- ½ lök finhackad
- 1 vitlök riven
- 3 msk koriander finhackad
- grovmalen svartpeppar
- 1 chilli finhackad ca ett lillfinger långt
Jamaicansk Guacamole
- 3 avokado
- 1 lime saften
- 1 tsk salt
- ½ mango små tärningar
- ½ lök
- ½ tsk ingefära färsk
- chilli flakes eller scotch bonnet
- jerk krydda efter smak
- grovmalen svartpeppar
- mynta några blad
Gör så här
- Blanda ihop limejuice, chilli flakes, koriander, ingefära, jerk krydda, salt och peppar, alltså de smaker du väljer att lägga samman
- Mosa avokadon med lök, ev vitlök och mynta, tillsätt lime-korianderblandningen och rör ihop; smaka av och justera kryddorna
- Beroende på vad du väljer rör ner tomat / mangon; smaka av igen och servera med tortillachips
- Ett tips är att mosa hälften av avokadon och dela andra hälften i bitar. Då får du en härlig konsistens och variation på din guacamole.
Tips och trix
[no_toc]
0 kommentarer