...
Beer Can Chicken grilla

Bästa Beer Can Chicken smakfull, saftig och mör.

Grilla

Vill du göra något extra speciellt denna grillsäsong?  Imponera på din familj och vänner med Beer Can Chicken! Eller som en del säger ölburkskyckling!

Med en god rub och en burk öl blir denna grillade kyckling helt makalöst smakfull, saftig och mör. 

Det bästa är att den är superlätt att göra. Du behöver inte passa den, inte vrida och vända. Grillen tar hand om allt.

Tänk en härlig sommarkväll och du startat grillen och alla dina gäster är på väg.  Du behöver inte mer än en Beer Can Chicken för att få dina gäster helt lyriska.

Beer Can Chicken

En Beer Can Chicken för du genom att laga en hel kyckling på indirekt värme.

Kycklingen kryddar du med en torr rub för maximal smak och placeras sen över en ölburk för att göra den saftig och fylld av smak.

Burken används också för att kycklingen skall vara upprätt under hela tillagningen.

Lite kul fakta är att på grund av denna ovanliga form har denna maträtt andra namn också, såsom;  chicken on a throne, beer butt chicken, och dancing chicken.

Du kan laga denna rätt på grillen eller i ugnen och du får hela tiden det bästa resultatet: saftig, mör och smakfull kyckling.

Tips för att få den bästa kycklingen

  • Förbered kycklingen, tvätta den väl och ta bort paketet i innanmätet. För att få ett garanterat krispigt skinn, klappa kycklingen torr med pappershanddukar.
  • Om kycklingen inte passar när du placerar den över ölburken, skrynkla ihop lite folie för att stödja upp den.
  • För en rökig smak, lägg till  olika träslag, rökspån, medan du förvärmer grillen. Du kan också gnugga lite flytande rök på kycklingen innan du täcker den med olja.
  • Hur länge du behöver tillaga kycklingen beror på storleken men en tumregel är runt 45 – 90 minuter.  Det bästa sättet att testa är att använda en köttermometer och ha koll tills innertemperaturen är 75 – 82°C.
  • Om kycklingskinnet bränner vid för tidigt, täck den löst med folie.
  • Ge kycklingen tillräckligt med tid att vila innan du skär upp den. Cirka 10 minuter täckt med folie brukar vara perfekt. Detta gör att köttets fibrer kan absorbera juicerna igen. Om du börjar skära eller dela för tidigt kommer alla de smakrika juicerna att sippra ut ur kycklingen.
  • För att ta bort burken efter tillagningen, placera kycklingen på en skärbräda vid diskbänken. Stick in en gaffel i kycklingen. Dra ut burken från kycklingen med hjälp av en tång eller liknande.
  • Du kan också göra kycklingen i ugnen istället för att grilla.  Ställ in den på 175 grader i cirka 1 till 1 1/2 timmar, eller tills en köttermometern visar 75 – 82°C.
  • Spara Barbeque-rubben som blivit över i en lufttät behållare i upp till 6 månader.

Låt kycklingen vila i 10 minuter innan du skär den

Kan jag ersätta ölen?

Poängen med att placera en burk öl inuti kycklingens hålighet är att göra den fuktig.

Om det är så att du inte har en öl, betyder det inte att du inte kan göra en Beer Can Chicken.

Du kan ersätta öl med andra drycker på burk, Coca cola, Sprite, och Ginger ale är fantastiska alternativ.

Om du använder läsk, använd inte de sockerfria. Diet läsken innehåller konstgjorda sötningsmedel som inte är säkra att konsumera efter uppvärmning. Det är bäst att  du håller dig till de riktiga alternativen.

Buljong och vin ger också ett fint djup smak. Så ta bara en tom metallburk eller en tom ölburk och fyll den med det du vill, det fungerar utmärkt. Metallburkar håller värmen bra från grillen.

Tillbehör till din Beer Can Chicken

Kycklingen är god i sig själv, men det är alltid gott med lite tillbehör för att få till den där perfekta sommargrillningen.

Grillad majskolv är en av mina favoriter. Grillen är ju redan på så det passar perfekt.

En rejäl men uppfriskande pastasallad kommer inte att göra någon besviken.

Vill du ha en riktigt fyllig måltid, gör krossad potatis. Oavsett om det är krossad, rostad eller ugnsbakad potatis kan det inte bli fel.

Grilla gärna sparris, aubergine eller zucchini. Det är enkelt men lite lyxigt.

Beer Can Chicken

En god rub och en burk öl blir denna grillade kyckling helt makalöst smakfull, saftig och mör. 
4.89 from 17 votes
Print Pin Rösta
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Servings: 4 port

Ingredienser

Rubben

  • 2 msk rökt paprika
  • 2 msk salt
  • 2 msk lökpulver
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk kummin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 msk muscovadosocker valfritt

Till Kycklingen

  • 1 kyckling tvättad och torkad
  • olivolja
  • rubb från ovan
  • 1 burk öl

Gör så här

  • Sätt på grillen, låt den komma ner i värme. Vi vill inte att den ska var superhet.
  • Blanda allt till rubben, rökt paprika, salt, lökpulver, cayennepeppar, mald kummin, timjan, oregano, peppar och vitlökspulver.
  • Gnid in hela kycklingen, inklusive hålighet, med oljan. Krydda den, inifrån och ut, med kryddblandningen.
  • Häll ut (eller drick) 1/4 av ölen och placera kycklingen över burken så att den sitter upprätt.
  • Placera kycklingen i mitten av grillen där kol eller eld inte finns och stäng locket. Grilla i ca 45 till 90 minuter, eller tills köttermometern visar 75 - 82 grader. Håll temperaturen runt 150-175°C inuti grillen.
  • Ta bort från grillen, täck löst med folie och låt den vila i 10 minuter. Skär upp och njut!
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

4.89 from 17 votes (17 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…