Vill du ha de där krispiga och gyllene potatisarna? Det är så lätt att äta direkt från plåten. Dessa krispiga krossade potatisar är bäst när de är varma och färska, så se till att du serverar dem direkt från ugnen.
Krossade potatisar passar perfekt till grillat, brunch eller middag. De är också perfekta när du vill ha de där krispiga potatisarna och är trött på pommes frites och kroketter. De passar bra till sallader hjärtliga sallader.
Hemligheten bakom ultra krispiga krossade potatisar
För att få de där riktigt krispiga ”smashed potatoes” så hemligheten; koka, pressa, droppa, baka – och sen är det två små tips som jag har upptäckt på vägen:
Låt potatisarna ånga lite efter att ha krossat dem. Detta garanterar optimal sprödhet!
Använd smör och en touch av olja. Eftersom smör ger smak, oljan gör att du får en jämnare och bättre grillad yta och krispighet.
Om du bara använder smör så kan den brännas i ugnen vid höga temperaturer.
Olika smaker
Det är så enkelt att lägga till olika smaker på potatisen, ost, vitlök och färska eller torkade örter. Tänk bara på att ibland kan torkade örter brännas lite i ugnen.
När jag gör dessa på nypotatis så brukar jag aldrig lägga till några extra smaker, utan tycker att de är så fantastiskt goda med bara smör och olivolja. Det är mer när jag använder mig av ”vanlig” potatis jag lägger till någon extra smak.
Servera ”Smashed Potatis”
Allvarligt talat så är lagar jag dessa som mellanmål ibland, men så är jag potatisälskare också. Och om jag hade en större ugn eller flera ugnar skulle jag göra massor av dessa när det kommer gäster eller till buffébordet. För om du gör dessa på små nypotatis och med olika toppingar så blir det som perfekta plockmaten eller fingermat.
Det bästa med dessa är att de funkar tillsammans med nästan alla våra rätter vi äter, allt från fläskkotletter till fisk, kyckling till biff. Pröva gärna till en biff med en krämig pepparsås, eller varför inte till citron och vitlöks marinerade fläskkotletter eller till krispiga kycklinglår.
Eller varför inte sätta fram vispat smör och få den där lite lyxigare gourmet känslan.
Jag lovar det blir succé när du serverar krispiga krossade potatisar.
Krossad potatis
Ingredienser
- 900 gr amadine potatis eller färsk potatis
- 3 msk smör smält
- 1 msk olivolja
Topping med örtsmör
- 3 msk smör smält
- 1 msk olivolja
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk timjan
- 1 tsk flingsalt
- 1 krm nymald svartpeppar
- 2 msk panko eller vanligt ströbröd
Vitlök och timjan
- 3 msk smör
- 1 msk olivolja
- 4 klyftor vitlök
- kvist timjan
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°C.
- Koka potatisen 15 minuter i saltat vatten.SÄTT PÅ TIMERN
- Häll av vattnet och låt potatisen torka i durkslaget i 5 minuter eller så.
- Lägg den kokta potatisen på en plåt med bakplåtspapper och tryck till med en stekspade så att de blir platta och går sönder lätt. Ju tunnare - desto bättre krispigare.
- Låt de ånga av sig igen ca 3-5 minuter, detta gör dem krispigare
- Pensla eller droppa över smöret och olivoljan eller med någon av valfri topping från ovan.
- Baka potatisen mitt i ugnen ca 20 minuter, till de är gyllenbruna.SÄTT PÅ TIMERN
Tips och trix
[no_toc]
0 kommentarer