...
Pepparrotsgrädde

Pepparrotsgrädde recept

Recept, Tillbehör

Pepparrotsgrädde till vardags och till fest

Det här med pepparrot kan var lite känsligt. Ibland är den så stark att det knyter sig i näsan och man nästan får svårt för att andas. Att göra en god pepparrotsgrädde som du kan använda till både varm och kallrökt lax. Den är perfekt till grillat kött en varm sommarkväll. Eller varför inte bre den i botten på en lyxig snitt som du ska bjuda gästerna på.

Pepparrot medicin

Pepparrot och dess läkande effekter

Det är en starkt antiinflammatorisk rot som tror sig stärka immunförsvaret. När du river den frigörs en stark, lättflyktig olja, senapsoljeglykosid som en verksam substans, förutom C-vitaminet.

Den har slemlösande effekter som du med fördel kan använda vid förkylningssymtom och halsont. Den anses sänka blodtrycket och flera vittnar om att när de tar blodtrycket före och efter intag sjunker ett högt blodtryck till normalt inom en timme. Traditionellt har den använts mot feber. Förr gjordes omslag runt onda leder med pepparrot vid gikt. Roten är bra för matsmältningen och är rik på både C-vitamin och bakterie- samt svampdödande ämnen.

Pepparrot – naturens penicillin

Pepparrot tillhör de kryddor som funnits med länge i matlagning och som läkeört. Det finns beskrivet redan på medeltiden och har odlats i klosterträdgårdar sedan 1300-talet för sin läkande effekt.

  • C-vitaminrik
  • Starkt antiinflammatorisk
  • Febernedsättande
  • Slemlösande
  • Hostdämpande
  • Blodtrycksreglerande
  • Lindrar huvudvärk
  • Bakteriedödande
  • Svampdödande
  • Lindrar ledbesvär

Pepparrotsvatten:

Riv 2 cm av roten i ett glas vatten med 1 msk äppelcidervinäger, låt stå i en timme och drick eller gurgla.

Inhalation:

Häll varmt vatten på 3 msk riven färsk rot i en skål och andas in.
Kan även användas som fotbad.

Pepparrotsgrädde

Pepparrotsgrädde

En supergod grädde med smak av pepparrot. Perfekt till grillat kött, smörgåsen, snitten eller i en tunnbrödsrulle.
4.72 from 21 votes
Print Pin Rösta
Servings: 6 port

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • salt och peppar

Gör så här

  • Vispa grädden till såsen. Rör samman med crème fraiche och övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Tips och trix

Vill man kan man lägga i 2 msk finhackad gräslök. 
Varför inte göra hälften med och hälften utan.
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

4.72 from 21 votes (21 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…