Pepparrotsgrädde till vardags och till fest
Det här med pepparrot kan var lite känsligt. Ibland är den så stark att det knyter sig i näsan och man nästan får svårt för att andas. Att göra en god pepparrotsgrädde som du kan använda till både varm och kallrökt lax. Den är perfekt till grillat kött en varm sommarkväll. Eller varför inte bre den i botten på en lyxig snitt som du ska bjuda gästerna på.
Pepparrot och dess läkande effekter
Det är en starkt antiinflammatorisk rot som tror sig stärka immunförsvaret. När du river den frigörs en stark, lättflyktig olja, senapsoljeglykosid som en verksam substans, förutom C-vitaminet.
Den har slemlösande effekter som du med fördel kan använda vid förkylningssymtom och halsont. Den anses sänka blodtrycket och flera vittnar om att när de tar blodtrycket före och efter intag sjunker ett högt blodtryck till normalt inom en timme. Traditionellt har den använts mot feber. Förr gjordes omslag runt onda leder med pepparrot vid gikt. Roten är bra för matsmältningen och är rik på både C-vitamin och bakterie- samt svampdödande ämnen.
Pepparrot – naturens penicillin
Pepparrot tillhör de kryddor som funnits med länge i matlagning och som läkeört. Det finns beskrivet redan på medeltiden och har odlats i klosterträdgårdar sedan 1300-talet för sin läkande effekt.
- C-vitaminrik
- Starkt antiinflammatorisk
- Febernedsättande
- Slemlösande
- Hostdämpande
- Blodtrycksreglerande
- Lindrar huvudvärk
- Bakteriedödande
- Svampdödande
- Lindrar ledbesvär
Pepparrotsvatten:
Riv 2 cm av roten i ett glas vatten med 1 msk äppelcidervinäger, låt stå i en timme och drick eller gurgla.
Inhalation:
Häll varmt vatten på 3 msk riven färsk rot i en skål och andas in.
Kan även användas som fotbad.
Pepparrotsgrädde
Ingredienser
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraîche
- 1 msk färsk pepparrot, riven
- salt och peppar
Gör så här
- Vispa grädden till såsen. Rör samman med crème fraiche och övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
0 kommentarer