Hur du steker och flamberar din oxfilé

Oxfilé anses vara kungen av nötkött. Det är den biten som är väldigt mör eftersom den kommer från den delen av djuret som arbetar minst. Detta är en av anledningarna varför oxfilé är dyrare än annat kött. För att göra det mer kostnadseffektivt kan du köpa en hel filé och förbereda den själv – köttet håller sig runt 12 månader i frysen.

Köp alltid bästa kvalitet när du köper nötkött. Lokalproducerat nötkött har överlägsen smak och är ett mer hållbart sätt att föda upp på än nötkreatur som enbart har utfodrats på spannmål.

Pepparbiff steka och flambera

Pepparbiff

Oxfilé anses av många vara kungen av nötkött! Här får du tips om hur du steker och flamberar din pepparbiff.
0 från 0 röster
Skriv ut Pin Rösta
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 4 skivor oxfilé ca 2 cm tjocka
  • 1 msk grovstött svartpeppar
  • 3 msk smör
  • salt
  • några droppar tabasco
  • ½ dl konjak
  • olivolja till stekning
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  • Ta ut köttet ur kylen minst en timme före tillagning (lite beroende på styckets storlek). Köttet ska vara rumstempererat när du sätter igång.
  • Klappa in grovkrossad svartpeppar i köttskivorna och låt dem ligga och dra en liten stund.
  • Bryn 1 msk smör och lite olivolja i stekpannan och lägg i vitlöksklyftan.
  • Stek och ös skivorna försiktigt så att pepparn sitter kvar. ca 2-3 minuter på varje sida, beroende på hur välstekt man vill ha köttet.
  • Stänk några droppar tabasco över biffarna och häll i konjaken.
  • Tänd på och låt lågan brinna ut.
  • Lägg upp köttskivorna på ett varmt fat.
  • Sänk värmen och klicka resten av smöret i pannan, rör om med en träsked.
  • Häll över skyn över biffarna och servera genast.

Tips och trix

Det måste vara starksprit för flambering. Med ca 38% alkoholhalt. Konjak, vodka, akvavit eller annat brännvin. Spriten bör vara lite varm innan man börjar.
Smaklig måltid
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!