Hur du steker och flamberar din oxfilé
Oxfilé anses vara kungen av nötkött. Det är den biten som är väldigt mör eftersom den kommer från den delen av djuret som arbetar minst.
Detta är en av anledningarna varför oxfilé är dyrare än annat kött. För att göra det mer kostnadseffektivt kan du köpa en hel filé och förbereda den själv – köttet håller sig runt 12 månader i frysen.
Köp alltid bästa kvalitet när du köper nötkött. Lokalproducerat nötkött har överlägsen smak och är ett mer hållbart sätt att föda upp på än nötkreatur som enbart har utfodrats på spannmål.
Pepparbiff
Ingredienser
- 4 skivor oxfilé ca 2 cm tjocka
- 1 msk grovstött svartpeppar
- 3 msk smör
- salt
- några droppar tabasco
- ½ dl konjak
- olivolja till stekning
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här
- Ta ut köttet ur kylen minst en timme före tillagning (lite beroende på styckets storlek). Köttet ska vara rumstempererat när du sätter igång.
- Klappa in grovkrossad svartpeppar i köttskivorna och låt dem ligga och dra en liten stund.
- Bryn 1 msk smör och lite olivolja i stekpannan och lägg i vitlöksklyftan.
- Stek och ös skivorna försiktigt så att pepparn sitter kvar. ca 2-3 minuter på varje sida, beroende på hur välstekt man vill ha köttet.
- Stänk några droppar tabasco över biffarna och häll i konjaken.
- Tänd på och låt lågan brinna ut.
- Lägg upp köttskivorna på ett varmt fat.
- Sänk värmen och klicka resten av smöret i pannan, rör om med en träsked.
- Häll över skyn över biffarna och servera genast.
Tips och trix
[no_toc]
0 kommentarer