Kroppkakor är för mej lycka och en gammal tradition!  Det är den småländska kroppkakan jag är uppväxt med och som doftade så härligt när kryddpepparn tillsattes i fläsket. Den småländska kroppkakan som är gjord enbart på kokt potatis och skiljer sig från den öländska och gotländska.

När

Kroppkakor på kokt potatis

Kroppkakor på kokt potatis

Så gott recept på kroppkakor! Servera gärna med skirat smör och rårörda lingon tillsammans med en skvätt ovispad grädde. 
5 från 2 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 50 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg potatis, av mjölig sort gärna King Edward eller Snöboll
  • vatten att koka potatisen i
  • salt till vattnet
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 300 gr rimmat fläsk
  • 1 gul eller röd lök
  • ½ tsk stött kryddpeppar
  • 1 krm stött svart eller vitpeppar

Gör så här

  • Skala och skölj potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
  • Pressa dem genom en potatispress eller mosa med en potatisstöt ner i en bunke och låt det kallna.
  • Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken.
  • Bryn fläsket i en panna på medelvärme ca 5 min. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund. Ca ytterligare 3 min
  • Stöt båda pepparsorterna i en mortel och blanda ner dem och låt fyllningen kallna.
  • Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt.
  • Blanda den pressade kalla potatisen med salt, lätt uppvisade ägg samt mjölet lite i taget. Rör inte för mycket. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. 
  • För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. 
  • Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 12 (för 4 port) lika stora delar.
  • Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med en knapp 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.
  • Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten.
  • Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare 5 min. STARTA TIMER
  • Ta upp dem med en hålslev.
  • Servera dem varma, gärna med lingonsylt och lite skirat smör tillsammans med en skvätt ovispad grädde. Och glöm inte att lägga på den överblivna fyllningen.

Tips och trix

TIPS!
Kroppkakorna kan även stekas efter du har kokat dem!
Kroppkakorna blir bara bättre om de kokas dagen före och sedan får vila i kylen tills det är dags att steka upp dem.  Supergott!
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!