...
Koka vit sparris

Börja med att ta fram en stor kastrull med lock, som räcker till den hela vita sparrisen. Sparrisen är lite besk i sig själv och då kan det vara bra att vara noga när man mäter upp saltet, sockret och citronen som vi tillför till vattnet.

Skalet på den vita sparrisen är beskt och träigt, därför ska du alltid skala den för att få den riktigt mjäll och god. Spara gärna skalet och ändarna och gör en sparrissoppa.

Vårprimör som passar bra med hollandaisesås

Det är något speciellt med sparris, man vet att våren är här och sommaren är på väg. Säsong för sparris är snabbt över, varför jag alltid handlar vit sparris så snart den finns i butiken.

Denna underbara vita vårprimör som jag lärt mig att koka när jag var ung. Själv tycker jag om när man gör en mjuk god hollandaisesås till och ibland hyvlar jag även lite parmesan över. Detta är mumma.

Markus Aujalay visar i videon hur enkelt det är att koka sparrisen och dessutom får du receptet på hur du gör en hollandaisesås.

Hållbarhet

Om du vill koka dina sparris någon dag innan, funkar detta perfekt. Låt då sparrisen ligga kvar i sin lag och värm försiktigt upp den dagen då du vill servera den.

Njut av vit sparris,  denna härliga vårprimör!

Koka vit sparris

Koka vit sparris

Kokt vit sparris ett enkelt recept. En förrätt som smälter i munnen och är superlätt att tillaga.
4.85 from 32 votes
Print Pin Rösta
Förberedelser: 3 minuter
Tillagningstid: 8 minuter
Servings: 4 pers

Ingredienser

  • 12 st vit sparris
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • ½ msk socker
  • 1 saft från en citron

Gör så här

  • Börja med att skala din sparris och skär av ändarna
  • Häll upp vatten, salt, socker och citron i en stor gryta
  • Koka upp vattnet
  • Lägg i sparrisen i det kokande vattnet
  • Efter att sparrisen kommit i vattnet, låt det få ett uppkok, lägg på locket och dra åt sidan.
  • Låt stå 5 - 10 minuter sätt tiden på 5 minuter

Video

Tips och trix

För mer smak, finriv parmesanost och strö över.
Gör ett citronsmör 
  • 100 g smör rumstempererat
  • ½ citron
  • 1 kruka körvel
  • salt
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

5 Kommentarer

  1. patrik

    1 star
    De blev ju ö h t inte mjuka alls….helt råa? kokte upp vatten, la i sparris, det kokade direkt igen, tog av, lät stå…i andra recept står att de ska koka i 12 min….

    Svara
    • Helene

      Hej Patrik,
      Lite svårt att veta vad som hänt hos dig. Själv följer jag alltid detta och de blir supergoda sparrisar (precis som Markus Aujalay gör i videon som medföljer)

      Svara
  2. Agnieszka

    5 stars
    Jättegoda sparrisar. De bästa jag åt!

    Svara
  3. Mr Woods

    Addera mer citron så skär den sig inte. Ta en hel citron, då blir dessutom smaken bättre.

    Svara
  4. Steve

    Vill du har krispig eller mjuka.. att de stå utan värme med vatten är viktigt, de efterkokas. Kan det vara så att du slängde vattnet?

    Svara
4.85 from 32 votes (30 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…