Börja med att ta fram en stor kastrull med lock, som räcker till den hela vita sparrisen. Sparrisen är lite besk i sig själv och då kan det vara bra att vara noga när man mäter upp saltet, sockret och citronen som vi tillför till vattnet.
Skalet på den vita sparrisen är beskt och träigt, därför ska du alltid skala den för att få den riktigt mjäll och god. Spara gärna skalet och ändarna och gör en sparrissoppa.
Vårprimör som passar bra med hollandaisesås
Det är något speciellt med sparris, man vet att våren är här och sommaren är på väg. Säsong för sparris är snabbt över, varför jag alltid handlar vit sparris så snart den finns i butiken.
Denna underbara vita vårprimör som jag lärt mig att koka när jag var ung. Själv tycker jag om när man gör en mjuk god hollandaisesås till och ibland hyvlar jag även lite parmesan över. Detta är mumma.
Markus Aujalay visar i videon hur enkelt det är att koka sparrisen och dessutom får du receptet på hur du gör en hollandaisesås.
Hållbarhet
Om du vill koka dina sparris någon dag innan, funkar detta perfekt. Låt då sparrisen ligga kvar i sin lag och värm försiktigt upp den dagen då du vill servera den.
Njut av vit sparris, denna härliga vårprimör!
Koka vit sparris
Ingredienser
- 12 st vit sparris
- 1 liter vatten
- 1 msk salt
- ½ msk socker
- 1 saft från en citron
Gör så här
- Börja med att skala din sparris och skär av ändarna
- Häll upp vatten, salt, socker och citron i en stor gryta
- Koka upp vattnet
- Lägg i sparrisen i det kokande vattnet
- Efter att sparrisen kommit i vattnet, låt det få ett uppkok, lägg på locket och dra åt sidan.
- Låt stå 5 - 10 minuter sätt tiden på 5 minuter
Video
Tips och trix
- 100 g smör rumstempererat
- ½ citron
- 1 kruka körvel
- salt
[no_toc]
De blev ju ö h t inte mjuka alls….helt råa? kokte upp vatten, la i sparris, det kokade direkt igen, tog av, lät stå…i andra recept står att de ska koka i 12 min….
Hej Patrik,
Lite svårt att veta vad som hänt hos dig. Själv följer jag alltid detta och de blir supergoda sparrisar (precis som Markus Aujalay gör i videon som medföljer)
Jättegoda sparrisar. De bästa jag åt!
Addera mer citron så skär den sig inte. Ta en hel citron, då blir dessutom smaken bättre.
Vill du har krispig eller mjuka.. att de stå utan värme med vatten är viktigt, de efterkokas. Kan det vara så att du slängde vattnet?