Kikärter är fullproppade med protein, folsyra, järn och fiber men innehåller väldigt lite mättat fett. Att fixa till och blötlägga dina kikärtor är lätt, det som tar tid är själva blötläggningen. Det är den enda nackdelen tycker jag själv, eftersom det tar minst 12 timmar (helst 24 timmar)!
Men är du en som använder kikärtor ofta och mycket, är det värt att blötlägga själv.
Torra kikärtor är mycket mer ekonomiska och de tenderar att ha en mer naturlig smak eftersom de inte är blötlagda i konserveringsmedel. MEN det finns många andra fördelar med att blötlägga dina bönor och ärtor.
Nu ska jag berätta hur du både blötlägger och kokar, så att du kan njuta av dessa små välsmakande ärtor.
Lite om
Kikärter, även kallad garbanzobönor, en basbeståndsdel i matlagningen i Mellanöstern. De är basen till hummus och falafel. Kikärtor används också i grytor, sallader, soppor och pastejer. Det är bekvämt att använda konserverade kikärter och men oftast är torkade kikärter ett lite bättre alternativ.
Kikärtor härstammar från sydvästra Asien men importeras i dag huvudsakligen till Sverige från Turkiet.
Kikärtor utan tillsatser är mer hälsosamt
Själv försöker jag äter mer och mer hälsosamt, närodlat och så mycket naturliga produkter jag kan. Ibland stöter jag dock på personer som tror att det skulle vara naturligt och mer näringsrikt att äta obehandlade spannmål, men det stämmer tyvärr inte på grund av det som finns i dessa.
Läs gärna på innehållet när du köper dina färdiga bönor och ärtor. En del har extra tillsatt socker, salt och konserveringsmedel tillförts.
Hela tiden kommer nya rön om vad som är farligt och inte, så hur mycket man vill bry sig om det, avgör man själv. Om du tillreder och kokar dina egna baljväxter så är det förmodligen till din fördel.
Varför är det viktigt att blötlägga kikärtor?
Kikärtor och även bönor och linser innehåller bland annat lektin, saponiner och fytinsyra. Dessa är ämnen som bland annat irriterar immunförsvaret och skapar gaser i magen (en överkänslighet som försvinner om man äter bönor regelbundet).
De kan även påverka immunförsvaret negativt och hindra näringsupptag. Genom blötläggning mjukar man inte bara upp ärtorna och bönorna, blötläggningen gör också att dessa ämnen minskar eller försvinner nästan helt. Exempelvis är gröt bättre för magen än müsli tack vare att den är blötlagd och upphettad.
Fytinsyra
Kikärtor, bönor, linser, vissa sädesslag och nötter innehåller Fytin. I naturen funkar Fytinsyran som ett skydd för växter, men för oss människor agerar fytinsyran som en negativ antioxidant.
Fytinsyran hämmar upptaget av mineraler såsom magnesium, järn, kalcium och zink. Kroppen blockeras alltså istället och detta kan resultera i mineralbrist (framför allt bland vegetarianer).
När man blötlägger spannmål minskar mängden fytinsyra. Vid en tillräckligt lång blötläggning bryts dessutom fytinsyran ner i stort sett helt och hållet tack vare det ämne (fytas) som finns i skalet.
Saponiner
Saponiner har en bitter smak och kan även ge illamående, om kikärtorna skummar när du tillsätter vatten så innehåller de saponiner. Därför är det också viktigt att skumma av vattnet när du själv kokar ärtor och bönor. (På grund av sapnoninernas skummande när de löses i vatten har de använts som tvål och tvättmedel)
Två olika kikärter
Det finns i huvudsak två olika typer av kikärtor:
- Desi, som har mindre och mörkare frön och ett strävare skal. Dessa odlas främst i Indien, Bangladesh, delar av Pakistan, Etiopien, Mexiko och Iran.
- Kabuli, som är ljusare med större frön och ett mjukare skal växer främst i Sydeuropa, Nordafrika, Afghanistan, Pakistan och Chile.
Massor av näring
Ärtor, bönor och linser innehåller mycket protein, fibrer, mineralämnen och essentiella fettsyror. Att vi sen lägger till att de dessutom innehåller långsamma kolhydrater, vitamin B och folsyra gör det bara bättre. Det protein som finns i dessa är även av bra kvalitet. Det finns en anledning till att de som tränar och vill hålla vikten äter dessa.
Blötläggning av kikärtor
- Kolla gärna igenom bönorna för att se till att det inte finns några stenar eller skräp.
- Lägg kikärterna i en stor skål och täck helt med kallt vatten.
- Blötlägg i cirka 12 – 24 timmar.
- En tesked bakpulver kan läggas till för att underlätta blötläggningsprocessen.
Koka kikärtor
• Häll alltid bort blötläggningsvattnet och koka i nytt fräscht vatten. Skumma med en sked i början av kokningen. Vill man kan man byta vattnet efter halva koktiden. Då minskar de olösliga kolhydraterna, dvs de ämnen som är gasbildande.
- Täck med dubbelt så mycket vatten dubbelt som det är kikärter och koka upp.
- Lägg i en halv tesked bakpulver.
- Efter ca 30 minuter lägg i en tesked salt.
- Lägg på lock, sänk värmen och låt sjuda i ungefär 60-90 minuter. OBS inte stormkoka.
- Byt gärna vattnet efter halva koktiden för att minska olösliga kolhydrater, dvs de gasbildande ämnena. Det är inte nödvändigt.
- Testa för att se till att de är tillräckligt mjuka nog för din smak. Om de inte är som du vill ha dem, låt de sjuda lite längre.
- Häll av vattnet och låt svalna i 15 minuter.
En del förpackningar säger att kikärtor ska koka 40-60 minuter, men uppåt 1,5 timme brukar behövas. Är de inte färdiga efter den tiden är det bara att låta dem puttra längre. Använd minst dubbla mängden vatten när du kokar dem. Använd gärna en större kastrull och fyll på så mycket vatten det går så att kikärtorna får röra sig fritt under kokningen.
När kikärterna är kylda är de redo att användas.
Kokta kikärter kan förvaras täckta i kylen i upp till tre dagar. De kan också frysas i en lufttät behållare i ungefär en månad.
Mina favoriter med kikärtor
Jag har med åren börjat gilla att använda mig av kikärtor mer och mer. Mina favoriter har blivit, rostade kikärtor, hummus och kikärtsbiffar med valnötter.
0 kommentarer