Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav.

fairtrade-logoSäkert har du sett ordet på en butikshylla eller på en produkt. Bara i Sverige har vi över 2 600 produkter som är Fairtrade-märkta, allt från bananer, kaffe, kakao, te, socker, vin, bomull och rosor. Över hela världen finns nästan 30 000 produkter.

Men är det inte dyra produkter? Nej, det behöver det inte vara och allt är ju relativt. Ju fler som handlar och efterfrågar Fairtrade-märkta produkter, desto större blir efterfrågan och tillverkningsvolymerna stiger. I takt med att större volymer tillverkas desto lägre blir priset.

När det gäller kaffe till exempel, som ofta används av butiken som en lockvara till kraftigt reducerat pris kan Fairtrade-märkt kaffe verka dyrt. Men om man tänker att det per kopp endast handlar om 15-20 öres skillnad så kanske inte priset är det viktigaste.

Genom att köpa Fairtrade-märkta produkter bidrar du som konsument till en massa bra villkor för både odlare och deras anställda i länder med utbredd fattigdom.

Fairtrade är en certifiering som står för en hållbar utveckling.

 

Det är en oberoende certifiering med uttalade mål att motverka fattigdom och samtidigt stärka människors inflytande och handlingskraft. Detta i sin tur leder till utveckling och förändringar till det bättre.

Odlare som är certifierade måste uppfylla en del krav för att få Fairtrade-märka sina produkter. Det måste till exempel finnas anställningsavtal, rätt till övertidsersättning och föräldraledighet.

För till exempel kaffe-, kakao och sockekaffe-fairtraderodlare med egen mark är råvarupriset satt till ett minimipris. Betalningen ska alltid täcka produktionskostnaden och kunna ge möjligheter till hållbara investeringar på både kort och lång sikt.

Det handlar också om förbud mot skadliga bekämpningsmedel, skydd av utrotingshotade arter, ansvar för grund- och ytvatten samt en biologisk mångfald och buffertzoner för att skydda känsliga naturområden.

Dessutom får odlarna en Fairtrade-premie som är ett ekonomiskt tillskott utöver försäljningspriset. Denna premie används till investeringar lokalt – hälsovård, utbildning, infrastruktur, förbättringar inom produktionen och inte minst till att motverka barnarbete och diskriminering.

Så med andra kan de där 15-20 örena extra per kopp kaffe bli riktigt smakrika!

Vem håller koll på att detta verkligen sker då?

 

Fairtrade International utvecklar de kriterier som måste följas samt fungerar som stöd för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Kontrollerna så att kraven verkligen efterlevs utförs av Flocert, ett oberoende internationellt certifieringsorgan med ISO 17065-ackreditering.

Så varför inte ta dig en extra titt i tröjan du köper nästa gång? Kanske hittar du en Fairtrade-märkning i nacken som innebär att bomullen som använts till tyget har producerats enligt villkoren du nu läst om.

Visste du att det finns ett stort utbud av Fairtrade-märkta fotbollar, handbollar och beachvolleybollar även på den svenska marknaden?

Så spela boll med din Fairtrade-märkta ”läderkick”, i en Fairtrade-märkt skön tröja och avsluta med en ljuvlig Fairtrade-märkt chokladkaka. Skölj ner allt tillsammans med en Fairtrade-märkt fruktjuice och känn dig nöjd.

Finns många varor där Fairtrade märkta produkter ingår, så även om det kanske inte syns direkt på förpackningen kan det vara värt att slänga ett extra öga på innehållsförteckningen.

Att det dagliga valet vi gör av många produkter i våra butikshyllor kan göra så stor skillnad för människor på andra sidan jorden, det är faktiskt ganska mäktigt!