Första gången jag gjorde Belgiska våfflor var när min son köpt mej ett Belgiskt våffeljärn i julklapp. Jag hade alltid gjort våra traditionella våfflor och nu skulle jag göra Belgiska. Sagt och gjort och sen var jag fast. Idag har jag ett runt järn och ett som är avlångt.
Sen dess har jag gjort dessa med all möjlig topping, jordgubbar, blåbär, pudra lite florsocker över, grädde, choklad, maple syrup, ljus sirap, sylt. En av mina favoriter är att lägga en skiva glass mellan två våfflor.
Vad är skillnaden mellan en vanlig våffla och en belgisk våffla?
Låt oss först göra det lite mer komplicerat. Här i Sverige gör vi även skillnad på den klassiska våfflan och den frasiga, och på senare år har den belgiska våfflan kommit in i våra hem.
Klassiska våfflor
Här består smeten av vatten/mjölk/grädde, mjöl, salt och ägg. Denna våffla är lite matigare efter som den innehåller ägg. I många recept står det att man ska separera vitan från gulan, vispa äggvitan luftig och fast, och sedan vända ned i smeten. Äggulan ska också med givetvis. Smält smör är vanligt i smeten.
Frasvåfflor
Smeten innehåller smält smör, grädde, bakpulver, mjöl, ibland har man även bakpulver, salt och vatten. Här ska du vispa grädden fast och vända ned. Vattnet byts ofta ut mot kolsyrat istället för vanligt vatten. Att vispa grädden och använda kolsyrat vatten gör våfflorna riktigt frasiga. Inga ägg ingår i frasvåfflor.
Belgiska våfflor
Dessa innehåller mjölk, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker . Ägg som separeras där äggvitan vispas fast och vändes ned i smeten. Äggulan ska också med. En belgisk våffla är tjockare och har färre, men djupare, fördjupningar – där all den goda lönnsirapen för plats – än en vanlig våffla, som våra våfflor, och kräver vanligtvis ett annat våffeljärn som är specifikt gjord för att skapa belgiska våfflor .
Varför är inte mina Belgiska våfflor frasiga?
Om din våffla är mjuk och lite fuktig är det oftast på grund av att våffeljärnet inte värmts upp till tillräckligt hög temperatur. Se alltid till att ditt våffeljärn är varmt innan du lägger på smeten. För att testa värmen, lägg en lite smet på järnet – det ska låta lite och direkt börja gräddas vid kontakt. När du väl har fått en krispig våffla, toppa den med din favorit topping.
Varför inte lägga i lite saffran och en nypa salt i smeten och servera dessa våfflor med rödlök, löjrom, dill och cremé fraîche? Det blir en mumsig förrätt eller som tilltugg. Tillsammans med ett glas kallt bubbel blir det perfekt. Enkelt och lyxigt!
Ingredienser
- 3 ½ dl vetemjöl special
- 2 ägg separerade (vitor och gulor i olika skålar)
- 0,75 dl socker
- 180 g smör smält, inte margarin
- 3 dl mjölk röd
- ½ msk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Sätt på våffeljärnet.
- Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken
- Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
- Separera äggula och äggvita
- Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, som en toppig maräng.
- Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke. Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.
- Rör försiktigt i mjölblandningen så du får en slät smet.
- Vänd slutligen ner den hårt vispade äggvitan försiktigt med en slickepott.
- Smöra järnet och mät i lagom med smet. Låt grädda 2-3 min tills gyllene. Håll koll på värmen.
[no_toc]
Godaste belgiska våfflorna jag ätit!
Mkt bra recept
Kan man förbereda smeten tidigare på dagen och förvara i kylen och använda på kvällen?
Ja det kan du och precis som du säger, förvara den i kylen