Potatisen är en rotfrukt som har funnit hos oss väldigt länge. Det är vår mest älskade knöl. Inka-folket i Sydamerika var de första människorna som odlade potatis. De började odla rotfrukten 200 år f.kr.
Potatis
- heter Solanum tuberosum på latin
- potatis kommer från spanska patata och…
- … det var just Spanien som introducerade potatisen i Europa under erövringen på 1500-talet.
- är den mest odlade kulturväxten i världen med över 2500 olika sorter. I Sverige odlas idag ett hundratals sorter.
- är en flerårig och knölbildande ört som kan bli cirka 50 centimeter hög. Knölarna är det enda som går att äta de andra delarna är giftiga.
- kan människan överleva på, en diet bestående av endast potatis och mjölk (eller smör), som innehåller A- och D-vitamin, vilka är de enda vitaminerna potatisen saknar.
- har vita eller ljuslila blommor. Frukterna är stora som körsbär, svagt gröna och mycket giftiga.
- har knölar med ett vitt, gulvitt, gult, rosa, eller blått kött. Skalet kan ha olika färg.
- är släkt med giftiga arter som tobak, änglatrumpet och spikklubba, men också med paprika och aubergine.
- innehåller många vitaminer och mineraler. Färsk potatis innehåller mer vitaminer än lagrad.
- innehåller lite energi. En vuxen människa skulle behöva äta upp tre kilo potatis om dagen för att få i sig tillräckligt med energi.
- ska förvaras mörkt,, svalt och frostfritt, 4-8°. Om den förvaras kallare kan den bli vattning i konsistensen och om den förvaras varmare kan den börja skrumpna och gro.
- som har världsrekord i vikt och storlek vägde 3,76 kilo och odlades fram i England.
Grön potatis
Potatis innehåller en giftig förening som kallas solanin.
Utsätts den för ljus kan den bli grön. Det beror på att det bildas klorofyll, det ämne som bland annat ger växter dess gröna färg. När potatisen blir grön bildas också giftiga och bittra ämnen, glykoalkaloider, som skyddar potatisen mot att bli uppäten av djur.
De glykoalkalioder som bildas i potatisen är just solanin och chakonin. I stora doser kan dessa vara skadliga för människor och djur. Du kan få magsmärtor, kräkningar och diarré och i värsta fall kan det leda till nervskador, koma eller till och med döden.
Om potatisen utsätts för angrepp i form av fysik skada kan solaninvärdena höjas.
Skär alltid bort gröna eller skadade delar med god marginal. Släng potatis som är helt grön eller som har stora skador. Har potatisen fått groddar kan du äta den, du tar bara bort dessa.
Olika potatissorter
Svensk potatis brukar delas in i sorter efter säsong, men också efter fasthet, utseende och smak. Varför inte prova Amandine, som smakar som en primör året om. Eller Sparrispotatis om du gillar en lätt nötsmak.
Fast potatis
Fast potatis är det bästa att använda om man vill koka eller ugnsrosta. Exempelvis Bintje, Cherie och Alexia
Mjölig potatis
En mjölig sort är perfekt till potatismos, soppa eller en gratäng. Exempel på mjöliga sorter är King Edward och mandelpotatis.
Färsk potatis, nypotatis
Detta är min favorit. Det är den potatis som växer snabbt och som är färdig redan innan midsommar. Den går inte att lagra utan ska ätas nyskördad. Exempel på några nypotatis sorter är Arrow, Swift, Minerva, Rocket och Magda.
Sommar och tidig höstpotatis
Dessa går oftast att lagra, med bäst att ätas upp innan vintern kommer. Bland dessa sorter finns Princess, Pentland, Javelin,Solist och Gala.
Höst och vinterpotatis
Dessa potatis är de vi oftast köper i affären. De håller sig ända fram till våren. Det är sorter som till exempel Bintje, Annabelle, Asterix, King Edward, Rosagold och mandelpotatis.
Självklart finns det många många fler sorter än dessa jag nämnt här.
Hur nyttig är potatis?
Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. TIPS: Ät den med skalet på. Tänk på att potatisskal innehåller fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin.
Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.
Näringsvärde per 100 gram potatis (cirka värden från livsmedelsverket):
80 g vatten
70-85 kcal energi
16 g kolhydrater
2 g protein
0,1 g fett
7 mg kalcium
0,6 mg järn
53 mg fosfor
Agrico Nordic har tagit fram en tabell över alla näringsämnena i potatis. för 150 gram
Kokt potatis | Friterad potatis | Chips | Vitt ris kokad | Spaghetti kokad | |
---|---|---|---|---|---|
kJ | 487 | 711 | 1884 | 934 | 598 |
Kcal | 114 | 169 | 450 | 220 | 141 |
g protein | 3 | 3 | 7 | 4 | 4 |
g kolhydrater | 25 | 24 | 57 | 49 | 28 |
g fett | 0 | 7 | 21 | 0 | 1 |
g mättat fett | 0 | 3 | 7 | 0 | 0 |
mg kolesterol | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 |
g fiber | 4 | 4 | 4 | 1 | 1 |
g vatten | 114 | 109 | 55 | 94 | 115 |
mg natrium | 3 | 30 | 60 | 4 | 3 |
mg kalium | 661 | 624 | 1023 | 25 | 28 |
mg kalcium | 13 | 12 | 15 | 21 | 15 |
mg magnesium | 27 | 25.5 | 61 | 10 | 16 |
Mg järn | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 |
mcg A (RAE) | 0 | 72 | 0 | 0 | 0 |
mcg D | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
mcg B1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
mcg B2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
mcg B6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
mcg folsyra | 13 | 16 | 21 | 31 | 9 |
mcg B12 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
mcg C | 12 | 12 | 6 | 0 | 0 |
0 kommentarer