...

Varför det är bra att köpa lokalproducerat kött!

Z

Det är miljövänligt!

Mycket av det kött som vi svenskar äter importeras. Köper du närproducerat kött är det ofta slaktat och styckat i närheten. Köttet har inte varit ute och rest.  Genom att köpa lokalproducerat kött  bidrar du till att minska transporter och klimatpåverkan.

Z

Du bidrar till att hålla landskapet öppet!

Djuren betar på våra svenska betesmarker. Genom att köpa kött i din närhet bidrar du till ett öppet landskap och biologisk mångfald. Och i vissa fall kan du få se ett och annat kosläpp.

Z

Det gynnar det lokala näringslivet!

Genom att köpa kött från din närhet bidrar du till att behålla våra bönder på dessa gårdar vilket bidrar till en levande landsbygd. Om det inte finns någon lokal gård representarad i din livsmedelsbutik, kanske du kan fråga var maten kommer ifrån.

Om du äger en frysbox (och om du inte, fundera på att skaffa dig en), då kanske du ska överväga att köpa kött eller köttlådor från lokala gårdar.

Du kan köpa ¼ ko som styckas och förpackas av bonden eller lokala slaktare. Du kan också gå till den lokala lammuppfödaren som gärna hjälper dig med ditt kött.

Ibland kan det låta mycket för magen att köpa så mycket kött, men varför inte överväga att dela köpet mellan några vänner eller familjemedlemmar.