Go Back
+ servings
Flädergele

Flädergelé

Hemmagjord flädergelé enkelt recept
5 from 33 votes
Print Pin
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 3 hours
Servings: 2 burkar

Ingredienser

  • 3 st  gelatinblad
  • 2 dl flädersaft
  • 1 dl vatten beroende på din saft
  • 2 msk pressad lime eller citron

Gör så här

  • Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten i fem minuter.
  • Mät upp flädersaft, vatten och pressad citron eller lime i en kastrull. Värm till ca 50 grader.
  • Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen. Ta av från värmen och rör tills gelatinbladen smält
  • Häll upp i en form eller väl rengjorda gelé- eller syltburkar i glas samt sätt på lock.
  • Låt svalna
  • Ställ i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  • Flädergelén passar som vanlig gelé till buffé, smörgåsbord, julbord, husmanskost, viltstek och söndagsmiddag.

Tips och trix

Om du vill göra den från grunden 
 
  1. Klipp av fläderblommorna från klasarna tills du får 6 dl.
  2. Lägg i en bunke.
  3. Koka upp vattnet och häll över blommorna.
  4. Låt stå övertäckt i ca 12 timmar.
  5. Sila av, häll i en kastrull tillsammans med citronsyra och syltsocker.
  6. Koka upp och låt koka i 2 minuter, skumma noga.
  7. Häll upp i små burkar eller geléglas.
  8. Rör hela tiden och var snabb, då gelén vill skinna sig.
  9. Låt stå utan lock tills det svalnar, sätt på lock.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!