Go Back

Béchamelsås - vit grundsås

Snabb, enkel och god vit grundsås som du sen använder i så många andra recept.
4.95 från 20 röster
Skriv ut Pin
Tillagningstid: 15 minuter

Ingredienser

  • 65 g smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 liter mjölk uppkokt
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar ett par varv med kryddkvarnen eller lite malen vitpeppar

Gör så här

  • Fräs smöret i en kastrull. Dra ett par varv med pepparkvarnen
  • Tillsätt mjöl och låt fräsa ihop. Det får inte ta färg
  • Till ⅓ mjölk
  • Vispa såsen smidig så inga klumpar finns kvar.
  • Tillsätt resten av mjölken
  • Låt småkoka under fortsatt vispning ca 10 minuter SÄTT TIMER
  • Salta
  • Valfritt: Avsluta med att vispa in 15 gram smör för en blank och smidig konsistens

Tips och trix

Det finns en risk när du gör denna sås att den fastnar och bränner vid i botten av grytan, så det är viktigt att du vispar hela tiden och använder en tjockbottnad kastrull.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!