Go Back
+ servings
Oxfile med vispat smör

Vispat smör

Vispat smör är riktigt smör som har vispats upp med en mixer för att införliva luft som gör det lättare och fluffigare. Vispa tills blandning blir ljus och luftig. Smör fast lyxigare!
5 från 17 röster
Skriv ut Pin
Förberedelser: 1 minute
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 6 port

Ingredienser

  • 250 gr smör rumsvarmt

Vitlökssmör

  • 1 klyfta vitlök finriven
  • citronsaft några droppar
  • 1-2 tsk worcestersås
  • flingsalt

Ramslökssmör

  • 0,5 dl hackad ramslök
  • flingsalt
  • citronsaft några droppar

Kryddsmör

  • 1 klyfta vitlök finriven
  • 2 msk persilja hackad
  • 2 msk färsk timjan hackad
  • flingsalt

Pepparrotssmör

  • 2-3 msk pepparrot riven
  • 4-5 droppar ättika
  • 25 g dill hackad - 1 knippe

Örtagårdssmör

  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ½ msk hackad persilja
  • 2 msk hackad dill
  • 1 ½ msk hackad gräslök
  • 1 ½ msk hackad kryddkrasse
  • 1 tsk dragon

Paprikasmör

  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm vitlökspulver
  • 4 msk hackad paprika
  • 2 tsk tomatpuré

Ansjovissmör

  • 10-12 hackade ansjovisfiléer
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 - 3 tsk finhackad gul lök

Rödvinssmör

  • 4 ½ msk finhackad gul lök
  • 2 dl rödvin
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar vit eller svart

Gör så här

  • Vispa smöret tills det är helt vitt och fluffigt.
  • Blanda i dina ingredienser och smaka av med salt.
  • För rödvinssmöret: Koka upp rödvinet tillsammans med löken och låt koka tills nästan allt vinet kokat in i löken. När löken kallnad blandas den med smöret.

Tips och trix

Vispa alltid färdigt smöret innan du blandar i dina favoritkryddor.
Flingsaltet ger en liten textur till smöret
Smaka av ofta.
 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!