Go Back
+ servings
Flädersaft recept

Flädersaft

Detta recept på flädersaft är grunden till en söt blommig och härligt läcker dryck.  Använd den färdiga saften till drinkar, ”fikasaft”, bakverk och desserter för en smak av sommaren!
5 från 17 röster
Skriv ut Pin
Förberedelser: 30 minuter
Tillagningstid: 3 days
Portioner: 3 liter

Ingredienser

  • 50 st fläderblomsklasar
  • 2 st citroner, väl sköljda
  • 2 kg strösocker kan minskas
  • 60 gr citronsyra
  • 2 liter kokande vatten
  • 3 gr natriumbensoat valfritt

Gör så här

  • Plocka blomklasarna när de är lite utslagna. Det går bra att ha 40 st klasar men ju fler desto godare!
  • Lägg blommorna i ett stort rostfritt kärl eller plastspannn.
  • Skiva citronerna tunt och lägg de ovanpå flädern.
  • Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig helt. Blanda ner citronsyran och natriumbensoat. Om du ska förvara saften i frysen behöver du inte tillsätta natriumbensoat.
  • Häll den heta sockerlagen över fläderblommor. Täck kärlet/spannen med tex lock, handduk, tallrik.
  • Ställ kärlet/spannen svalt 5-7 dagar. Rör om - helst dagligen.
  • Sila saften. Det blir det ca 3 liter färdig saft. Häll upp på flaskor. Antingen förvaras den svalt i kyl eller i frysen.

Tips och trix

  1. Frys gärna in saft som du kommer att dricka upp inom en vecka. Saften håller sig mycket bättre fryst än i kylskåp.
  2. Frys in saften i mindre burkar och använd gärna en glasskopa när du vill ha utav saften.
Fläderblommorna går att frysa för att kunna göra saft vid senare tillfälle! Lägg 40-50 st blomklasar i tättslutande plastpåse och frys.
Blommorna går ofta sönder lite men det har ingen betydelse för slutresultatet. Man silar ju ändå bort allt...
TÄNK PÅ:  Att det är upp till dig om du vill ha mindre socker till saften!
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!