Go Back
+ servings

Hollandaisesås

Hollandaisesås är en klassisk krämig sås som är perfekt till frukost, brunch och middag!
4.82 from 37 votes
Skriv ut Pin
Portioner: 4 port

Köksutrustning

  • Ballongvisp
  • Kastrull med runda kanter
  • Blender

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • några droppar vatten
  • 250 gr osaltat smör
  • cayennepeppar
  • några droppar citron

Gör så här

I Kastrull

  • Smält och värm smöret så att vasslen sjunker till botten. Ställ åt sidan
  • Använd nu en ganska vid kastrull som har en rundning i botten och en ballongvisp. (man vill inte att äggula fastnar i kanterna)
  • Häll i några droppar vatten och några droppar citron i kastrullen (1 msk ungefär beronde på kastrullen)
  • Lägg i de tre äggulorna
  • Ta med lite lite salt i från början. Saltet hjälper till att binda samman emulsionen.
  • Medelvärme på spisen och börja vispa. Detta tar några minuter, vispa det fluffigt, fortsätt vispa tills det går ner till en ganska tjock kräm. Håll koll på värmen
  • Om det börja ryka om äggulorna - sänk värmen på plattan
  • Börja tillsätta smöret i små små mängder, se till att vasslen som ligger i botten på grytan, inte följer med in i såsen. Äggulorna binder nu upp smöret och därefter kan du hälla på i lite raskare takt i slutet.
  • Smaka upp såsen med lite cayennepeppar och salt.

Tips och trix

Man kan med fördel testa och lägga till en knivsudd dijonsenap!
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!