Go Back
+ servings
Langos

Langos

Langos tar lite tid att göra men så gott. Perfekt att bjuda sina vänner på om man vill imponera. De friterade potatisbröden är oerhört goda med olika toppings.
5 från 1 röst
Skriv ut Pin
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 10 port
Kalorier: 161kcal

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten ljummet
  • 1 stor kokt potatis ca 90 gram nykokt
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl mjöl till utbakning
  • 5 dl olja till fritering

Vitlöksolja

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja

Topping

  • 2 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 1-3 vitlökar
  • salt
  • hackad rödlök
  • riven västerbottenost

Gör så här

  • Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
    Starta timern
  • Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 10 bitar (för 10 port). Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
    Starta timern
  • Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad kastrull eller panna och hetta upp oljan till 180°C. Prova med en liten bit vitt bröd.
  • Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan ca 3-4 minuter på var sida tills färgen är gyllengul. Vänd dem efter halva tiden. Låt svalna på galler med hushållspapper under.

Vitlöksolja

  • Rör samman pressad / riven vitlök och olivolja och pensla langosarna med blandningen.

Topping

  • Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med stekta bacontärningar och hackad rödlök. Langosen är godast nyfritterade.

Tips och trix

Ät och njut av en nylagad varm Langos!
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

Nutrition

Kalorier: 161kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 3g | Fat: 5g