Go Back
aioli recept med citron

Bästa Aioli receptet med citron

Detta aioli receptet med citron är så himla läckert risken är att man vill ha det till allt. Superenkelt att göra och du har förmodligen alla ingredienser hemma i ditt kök.
5 från 1 röst
Skriv ut Pin
Förberedelser: 2 minuter
Tillagningstid: 3 minuter

Köksutrustning

  • Stavmixer

Ingredienser

  • 1 stort ägg rumstemperatur
  • 4 vitlöksklyftor pressade
  • 1 tsk Dijon senap
  • 1 msk citronsaft
  • ¼ tsk salt
  • 2 ½ dl olivolja extra virgin

Gör så här

  • Pressa vitlöksklyftorna och blanda med saltet. Se till att det blir som en fin pasta.
  • Blanda i citronsaft. Tillsätt en tesked olivolja; rör om och mos tills oljan har införlivats. Tillsätt en annan tesked och blanda noggrant. Fortsätt integrera olivolja, tesked för tesked, mosa och omröra tills aioli förtjockas. Om aioli blir tjockare än du vill, tillsätt några droppar vatten.
  • Knäck ägget i en hög skål. (jag brukar använda en tillbringare)
  • Tillsätt vitlök, Dijon senap, citronsaft och salt ovanpå ägget. Vispa inte eller rör inte.
  • Häll i oljan ovanpå alla ingredienser. Återigen, vispa inte eller rör om.
  • Sänk försiktigt ned en stavmixer i botten av skålen så att den hamnar där ägget är. Blanda på låg effekt i ungefär 20 sekunder (utan att röra eller flytta på stavmixern), tills du ser att det mesta av skålen har blivit vit.
  • Börja sedan långsamt flytta mixern uppåt, utan att lyfta blandaren ut i luften. När du når toppen av oljan, flytta långsamt tillbaka till botten. Flytta den upp och ner så här några gånger, tills aioli formas.

Tips och trix

Servera din aioli till:

  • Lax
  • Hummer
  • Rostade kronärtskockor
  • Ugnsbakad sparris
  • Pommes frites
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!