Go Back
+ servings
Soltorkade tomater

Soltorkade tomater i ugnen

Superenkelt recept på soltorkade tomater i ugnen! Dessutom hur man använder hemlagade soltorkade tomater i recept och hur man lagrar dem
0 från 0 röster
Skriv ut Pin
Portioner: 1 burk

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • salt sparsamt
  • italiensk salladskrydda om man vill

Till inläggning

  • 8 vitlöksklyftor testa dig fram
  • 30 kapris
  • persilja
  • oregano
  • dl olivolja
  • Salt och grovmalen peppar

Gör så här

  • Sätt på ugnen på 75-100 grader
  • Skölj och halvera tomaterna. Lägg halvorna på ett galler eller lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strö över med lite salt och eventuellt annan krydda.
    tomater i ugn
  • Ställ in plåten längst ner i ugnen i cirka 3-4 timmar och glänta lite på ungsluckan.
  • Pressa eller nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner vatten och saft ur lättare. 
  • TÄNK PÅ att beroende på din ugn och storleken på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, tycker du att de ser klara ut tidigare tar du bara ut dem vid det tillfället. Håll gärna koll på dina tomater. Du kan även behöva korrigera din värme om du tycker de blir brända, sänk då värmen.
  • Du kan nu välja att äta och njuta av din tomater direkt från ugnen eller lägga in dessa i olja.

Inläggning i olja

  • Först låter du tomaterna svalna
  • Lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk.
  • Lägg i ca 30 inlagda kapris
  • Skala och halvera vitlöksklyftorna och lägg i burken.
  • Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.

Tips och trix

När de kommer ut ur ugnen droppa gärna lite olivolja om så önskas och strö över med italiensk salladskrydda.
Använd inte bakfolie i ugnen efter tomaterna kan reagera på aluminumfoliet.
 
Torkade inlagda tomater
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!