Go Back
+ servings
Kalkon recept

Kalkon recept

Receptet ger dig en fantastiskt smakfull och saftig stekt kalkon! Varje liten bit du äter smakar så gott och du vill bara ha mer!
5 från 1 röst
Skriv ut Pin
Förberedelser: 40 minuter
Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Portioner: 8

Köksutrustning

  • Marinad injektor

Ingredienser

  • 1 kalkon (runt 5 kilo) tinad och rumstempererad
  • 10 vitlöksklyftor
  • 4 cm ingefära
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 6 kvistar färsk timjan
  • 1 gul lök grovt hackad
  • 2 kycklingbuljong tärningar (knorr)
  • ½ tsk mald vitpeppar
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 4 msk osaltat smör - rumstemperatur
  • dl vatten

Sås

  • Skyn från kalkonen
  • 3 dl grädde
  • vetemjöl, till redning
  • svartvinbärs gelé
  • salt och peppar
  • några droppar soja

Gör så här

  • Tvätta kalkonen noggrant i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Se till att ta ur kalkonen om du fått med inälvor i ett paket som de brukar placera inuti kalkonen.
  • Plocka bladen från timjan och rosmarin. Lägg detta i en mixer.
  • Tillsätt vitlök, ingefära, lök, vitpeppar, svartpeppar, buljongtärningar och vattnet. Mixa samman allt.
  • Sila kryddblandningen genom en fin sil och pressa ut vätskan. Lägg kryddvätskan i en skål och lägg kryddorna i en annan skål.
    Obs: Du ska ha fått ca 2 dl vätska.
  • Tillsätt ¼ tesked salt till kryddvätskan och ¾ tesked salt till kryddningen som blev kvar i silen.
  • Tillsätt 1 matsked olivolja i kryddvätskan och 1 matsked olivolja i kryddorna som blev kvar i silen.
  • Vispa samman kryddvätskan väl och ställ åt sidan.
  • Tillsätt smör i kryddorna som blev kvar och blanda väl och ställ åt sidan. Detta är din smörblandning.
  • Använd smakinjektorn för att dra in kryddvätskan. Lägg kalkonen med bröstsidan upp. Injicera nu kalkon med början med kalkonbröst (injicera cirka 5 ml i varje bröst). Gå sedan vidare till låren och injicera cirka 2.5 ml i varje lår. Injicera sedan andra delar av kalkonen med resten av vätskan.
    * Observera att det är normalt att du kommer att märka ett spill när du drar ut smakinjektorn ur kalkon.
  • Gnid in smörblandningen över hela kalkonen och var noga med att gnugga alla hålrum så att hela kalkonen får sitt.
  • Täck hela kalkon med plastfolie. Lägg i kylskåpet och låt den marinera i minst 8 timmar eller över natten. (Det är helt okey att marinera i ett dygn)
  • När du är redo att steka kalkon sätt ugnen på 175 grader. Ta kalkon ur kylen och låt den vila så att den kommer upp i rumstemperatur. (ca 20 minuter)
  • Ta av plastfolien på kalkon och placera den längst ner i ugnen. Öppna inte ugnen den första timmen. Därefter öppnar du och öser kalkonen med vätskan som hamnat i botten. Detta upprepar du var 30: e minut tills den är klar.
  • * Observera att om kalkon börjar bli för brun / bränd i ugnen så bör du täcka den med folie så att den inte blir för mörk på toppen.
  • Efter cirka 2 ½ till 3 timmar bör din kalkon vara klar. För att säkerställa att den är klar, sätt in en digital termometer i den tjockaste delen av kalkon.  Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
  • Låt kalkon vila i sina köttsafter i cirka 20-30 minuter innan du lägger den på ett serveringsfat eller skärbräda.
  • Skär upp och njut av denna perfekta saftiga stekta kalkonen!

Sås

  • Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och gelé.

Tips och trix

Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon.
Servera kalkonen med tex ugnsrostade rotfrukter, brysselkål och den magiskt goda krämiga såsen, för den blir verkligen helt underbar.
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!