Go Back
+ servings
Pepparbiff steka och flambera

Pepparbiff

Oxfilé anses av många vara kungen av nötkött! Här får du tips om hur du steker och flamberar din pepparbiff.
0 från 0 röster
Skriv ut Pin
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 4 skivor oxfilé ca 2 cm tjocka
  • 1 msk grovstött svartpeppar
  • 3 msk smör
  • salt
  • några droppar tabasco
  • ½ dl konjak
  • olivolja till stekning
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  • Ta ut köttet ur kylen minst en timme före tillagning (lite beroende på styckets storlek). Köttet ska vara rumstempererat när du sätter igång.
  • Klappa in grovkrossad svartpeppar i köttskivorna och låt dem ligga och dra en liten stund.
  • Bryn 1 msk smör och lite olivolja i stekpannan och lägg i vitlöksklyftan.
  • Stek och ös skivorna försiktigt så att pepparn sitter kvar. ca 2-3 minuter på varje sida, beroende på hur välstekt man vill ha köttet.
  • Stänk några droppar tabasco över biffarna och häll i konjaken.
  • Tänd på och låt lågan brinna ut.
  • Lägg upp köttskivorna på ett varmt fat.
  • Sänk värmen och klicka resten av smöret i pannan, rör om med en träsked.
  • Häll över skyn över biffarna och servera genast.

Tips och trix

Det måste vara starksprit för flambering. Med ca 38% alkoholhalt. Konjak, vodka, akvavit eller annat brännvin. Spriten bör vara lite varm innan man börjar.
Smaklig måltid
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!