Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull eller i en emaljerad gryta. En obehandlad järngryta kan ge bismak.
Smält på låg värme. Smöret ska knappt bubbla alls. Rör inte i smöret under tiden. Se till att inte smöret blir över 110 grader.Det kan ta allt från 20 minuter till runt en timme, beroende på hur svag värme din spis kan åstadkomma. Mjölksockret samlar sig i flockar med andra ämnen.
När smöret smälter skiktar det sig. Vattnet kommer att ånga bort. Mjölkproteinet kommer att sjunka och koagulera. Denna bottensats och ett tunt lager på toppen är det som ska bort. När bottensatsen är ”platt” och det inte rör sig partiklar upp och ner är det färdigt.
Du kan välja att skumma ytan under tiden det sjuder, men jag låter bli eftersom jag vill ta vara på alla potentiella aromämnen.
Förbered en glasburk med tättslutande lock. Den ska vara absolut ren. Du behöver också en sil och en ren linneduk.
Efter 3 timmar häller du försiktigt och långsamt smöret genom den linneduksklädda silen ner i burken.